04.07.2011


Myten om barn og lykke

Jeg fant en artikkel i et magasin, med en liste over 5 påstander om barn og lykke, som skal være uriktige myter. Artikkelen forteller om at “flere studier viser”, og “ny, norsk litteraturgjennomgang”.
Ettersom jeg selv har studert flere psykologifag ved UIO så er ikke temaet ukjent for meg, og jeg ser veldig fort forskjell på seriøse og useriøse “forskningsartikler” om psykologi. For meg så skiller denne artikkelen seg ut som et klassisk eksempel på dårlig arbeid, fra en jorunalist som overhodet ikke har forstått innholdet i sin egen tekst!
Artikkelen begynner med:

– “I store deler av verden er det vanlig å tro at man blir lykkeligere av å få barn. De fleste studier viser imidlertid at folk er lykkeligere og mer tilfreds uten barn, viser Thomas Hansen ved NOVA i en artikkel i tidsskriftet Social Indicators Research. Men det er et unntak.
Det er interessant å merke seg at disse resultatene gjelder i de fleste vestlige land, unntatt de nordiske, sier Hansen på nettsidene til NOVA, Han diskuterer forskjellige årsaker til at virkeligheten ikke er så rosenrød som mange tror”
– That’s funny. Dette er tydelig basert på samme kilde som artikkelen i Magasinet, og der var konkluasjonen motsatt! Lurer på hvorfor de to artiklene kommer frem til totalt motstridende konklusjoner… Kanskje det kan være fordi denne artikkelen overhodet ikke undersøker detaljer som frivillig vs ufrivillig barnløshet, hvilke stadier barna i familier i undersøkelsen er i, om den “reduserte” lykken i familier med barn skyldes barna i segselv eller feks problemer i eksteskapet, etc etc etc… !?!? Det er faen ikke mye til seriøs artikkel når man ikke engang nevner sånt, lols!

Så kommer listen over “myter”:
– “1. At barn medfører ulike økonomiske, sosiale og psykiske belastninger”
– Åssen i hviteste soppskogen er det mulig å påstå at det IKKE finnes økonomiske, sosiale og psykiske belastninger ved å ha barn!?!? Påstanden er like idiotisk som å påstå at å ha barn ikke koster penger, ikke betyr at visse sosiale aktiviteter er upassende sammen barnet, og at man aldri blir bekymret e.l over et barn!

– “2. At barnløshet har ulike fordeler”
– Nøyaktig like latterlig ugjennomtenkt som punktet over. Det finnes ikke 1 jævla ting i verden som ikke har noen fordeler, ditt røyka sopphue av en journalist.

– “3. At (ufrivillig) barnløse tilpasser seg et liv uten barn og kompenserer ved å involvere seg i andre relasjoner og aktiviteter”
– Eh?! Jeg ville vært enig dersom det stod at ufrivillig barnløse ikke klarer å ærlig bli fornøyde med å ikke få barn, og jeg lurer på om det er det journalisten prøvde å skrive, men det er overhodet ikke det det står. Å påstå at det ikke skjer noen tilpasning eller kompensering, er like firkanta og svarthvitt som å påstå at et sultende menneske ikke ville spist gress og jord.

– “4. At myter omkring barn blant annet kan være genetisk eller kulturelt betinget.”
– Her er jeg ærlig talt veldig usikker på hva journalisten prøver å referere til. Det ser ut som en påstand om at myter(vanlige påstander) om det å ha barn, ikke har noen sommenheng med verken gener eller kultur. Isåfall er det så fuckings bullshit, at en eksamensoppgave i psykologi med en slik påstand sannsynligvis ville strøket tvert!
Når det gjelder barn og kultur, så er det så enkelt som å sammenligne hvordan barn i USA, Japan og afrikanske, små stammer blir oppdratt. PRØV etterpå å påstå at det ikke finnes kulturelle forskjeller rundt folks oppfattelser, meninger og normer rundt det å være forelder! I dare you!

– “5. At folk feiltolker foreldreskapets berikelse som lykke, når det har mer å gjøre med mening.”
– Amagaaaad… Du aner tydeligvis ikke hva man i faglig psykologi regner som lykke engang! Mening gir lykke, og derfor vil alt som gir livet mening også gi lykke! Å påstå at noe ikke gir lykke, basert på at det “bare” gir mening, er like mongo som å påstå at selv om A fører til B, og B fører til C, så vil ikke en økning i A føre til en økning i C… My ass.

Jeg lurer på om journalisten bak den artikkelen tror på engler, spåkoner, gjenferd, drømmetydning osv også, for personen viser tydelige tendenser til å ta til seg “info” uten å tenke kritisk. Jeg kan banne på at vedkommende kan hypnotiseres også, lols. Tro flytter fjell.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: